Sex personer åtalades på onsdagseftermiddagen för upploppen i Rosengård i Malmö i augusti. Fler åtal är att vänta, enligt kammaråklagare Tomas Olvmyr till SVT Nyheter. Foto: TT

Sex personer åtalas för upploppen i Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer åtalades på onsdagseftermiddagen för upploppen i Rosengård i Malmö i augusti. 

– Det kan bli aktuellt att åtala flera. Totalt är ett 20-tal misstänkta, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr till SVT Nyheter.

Det rör sig om fem män och en kvinna, som alla åtalats för våldsamt upplopp. Samtliga är bosatta i Malmö. En av dem är i 30-årsåldern, och pekas av åklagaren ut som anförare. De övriga är mellan 16 och 17 år.

– Det kan bli aktuellt att åtala flera, säger Tomas Olvmyr.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

En var under 15 år

Totalt är ett 20-tal misstänkta. I två fall har åklagaren lagt ner förundersökningen. I det ena var den misstänkta under 15 år.

Enligt åklagaren och polisen är samtliga sex åtalade identifierade. 

– Några av dem har erkänt att de var på platsen medan andra förnekar det, säger Tomas Olvmyr. 

Det var på fredagskvällen den 28  augusti som cirka 300 personer befann sig ute på vägbanan på Amiralsgatan, i Rosengård. Fyrverkerier, smällare och bengaler användes. 

Efter koranbränning

Oroligheterna utbröt efter att en koran bränts i Rosengård och efter en tillståndslös manifestation på Stortorget där en koran sparkats omkring på marken.

– Alla åtalade har gjort något som visar att de sympatiserar med den våldsamma folksamlingen. Det har kastats stenar och föremål mot polisen, säger Tomas Olvmyr.

SVT Nyheter har talat med den utpekade anförarens advokat Eva Bazo, som dock inte vill ge några kommentarer.

Några veckor efter upploppen träffade vi Ibrahim och Younes som försökte stoppa attackerna mot polisen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet