Hör Ibrahim Aljid och Younes Al-Dahdoul, som båda var på plats på Rosengård under upploppen, om varför de försvarade polisen. Foto: Ebba Torstensson/SVT och TT

De försökte stoppa attackerna mot polisen på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Under upploppen på Rosengård efter koranbränningen för två veckor sedan riktades mycket ilska mot polisen. Men många försökte också försvara polisen.

– Jag är en del av samhället, jag kan inte stå och titta på bara, säger Ibrahim som var en av alla som försvarade polisen under upploppen på Rosengård.

När upploppen var ett faktum kände Ibrahim och Younes att de ville visa att det var fel att rikta ilskan mot polisen.

– De kastade sten mot polisbilar och jag försökte trycka bort dem. Man måste göra något och jag försökte säga till dem: ”Inte mot polis, inte mot nån”, säger Aljid.

När räddningstjänsten kom för att släcka bränderna på gatan var det fullt med folk på gatorna, berättar Younes. Brandbilarna kunde inte komma fram så han tog initiativ till att tillsammans med andra bana väg för dem.

– De förstörde mitt hem och det måste jag försvara, säger Younes.

”Hjälp från civila är hedervärt”

Många vände sin ilska mot polisen under upploppen. Poliser skadades och deras fordon vandaliserades. Men polisen har också märkt av ett stöd hos många Malmöbor.

– Det fanns många privatpersoner på plats som gjorde hedervärda insatser både innan och efter upploppen, säger polisens presstalesperson Calle Persson. 

Finns det ingen gräns för vad civila ska hjälpa till med?

– Jo, det kanske inte alltid är passande i de ingripande stunderna. Det tillkommer ju risker men det ansvaret ligger på de enskilda.

Samarbetet stoppade upplopp på lördagen

Dagen efter upploppen, under lördagskvällen, var flera personer på plats och hjälpte polisen att stoppa nya, potentiella upplopp.

– Det var många på plats på lördagen. Poliser och andra privatpersoner kunde tillsammans förhindra nya upplopp, säger Calle Persson vid polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.