Katarina Jönsson, ridskolechef på Österlens ridskola, är stolt som en tupp efter Sickans fina pris. Foto: Johan Dernelius

”Sickan” utnämnd till årets ridskolehäst

Uppdaterad
Publicerad

Av 500 nominerade ridskolehästar i hela Sverige så är det Sickan från Österlens ridklubb i Borrby som i år tar hem titeln ”Årets ridskolehäst”.

I motiveringen står det bland annat att att ”han är en självklar favorit bland barn och vuxna och kan det mesta”.

Priset är nyinstiftat av Svenska ridsportsförbundet och ridskolechefen Katarina Jönsson är mäkta stolt.

– Han är en perfekt korsning av svenskt halvblod och nordsvenskt brukshäst. Han har en enorm tillit till allt och alla. Han är helt igenom supertrygg, säger hon med ett stort leende.

Sickan är en korsning mellan svenskt halvblod och nordsvensk brukshäst och är nu inne på sitt 26:e levnadsår. Foto: Johan Dernelius

När SVT Nyheter Skåne är på besök så är det en grupp ungdomar med funktionsnedsättning som Sickan har fullt fokus på. Matilda Knutsson kommer varje vecka med sina kompisar Calle och Rickard för att koppla av och få ridlektioner.

– Matilda vet ännu inte om att Sickan har fått utmärkelsen. Jag ska berätta det om en stund. Först ska Matilda få ge Sickan den obligatoriska moroten som tack för en stunds samvaro, säger Anette Andersson som är Matildas ledsagare.

Matilda Knutsson och hennes vänner rider varje vecka. Foto: Johan Dernelius

Österlens ridklubb

Har 230 medlemmar och cirka 120 ridande varje vecka. Ridskolan har 13 ponnyer och hästar och erbjuder en verksamhet för både barn och vuxna. Klubben har också många tävlingsryttare och lag på olika nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.