Älgen på bilden är inte densamma som vid händelsen i Åhus. Foto: TT

Älg på öppet hav fick undsättas av räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Åhus fick under tisdagsmorgonen ge sig ut på ett ovanligt uppdrag när en älg till havs skulle räddas undan Hanöbuktens vågor.

Det var strax efter klockan 9 under tisdagsmorgonen som räddningstjänsten fick ett larm om att en älg simmade i havet utanför evenemangsstranden i Åhus. Räddningstjänsten i Åhus kallades till platsen och fick ganska snabbt klart för sig att älgen hade kommit farligt långt ifrån land.

– Vi fick uppgifter om att älgen hade det lite kämpigt, säger Jörgen Mårtensson som är förman på räddningstjänsten i Åhus.

Älgen hade gett sig ut i vattnet av okänd anledning och blivit kvar ute till havs. Enligt Jörgen Mårtensson hade älgen antagligen fattat vittring av människor på stranden och blivit för rädd för att simma in till kusten igen. Istället hade älgen satt kurs mot Rinkaby skjutfält.

Tvingade älgen in mot land

Jörgen Mårtensson och hans kollegor hade inte mycket till val annat än att ge sig ut i sin båt på havet för att försöka mota in älgen till land igen. Genom att köra båten på utsidan av älgen kunde de tvinga den att styra om kursen och istället ta kortaste vägen in till land. Efter en stunds uppvaktning ute till havs valde älgen till slut att börja simma tillbaka mot Åhus igen.

– Han hade simmat någon kilometer och sen gick han upp i skogen. Det är skönt när man får upp dem. De är ju lite lustiga de där ägarna, säger Jörgen Mårtensson.

Älgar är erkänt goda simmare och att de simmar mellan öar i skärgårdar är inte ovanligt. Men vad gäller utflykter på öppet hav är dessa mer sällan förekommande. Åtminstone enligt Jörgen Mårtenssons erfarenheter.

– Det är inte vanligt. Jag har varit med i räddningstjänsten ett antal år och det är tredje gången jag varit ute till havs och hämtat upp älgar, säger han.

Vad hände med älgen sedan?

– Han ligger väl och pausar någonstans och tar en kopp kaffe, säger Jörgen Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.