Foto: Johan Dernelius

Sista dagen i rättegång om mordet på kyrkogården

Uppdaterad
Publicerad

I dag är sista dagen i rättegången om mordet på Östra kyrkogården i Malmö. En 20-årig man är åtalad för att ha mördat en bekant, en tonårig ensamkommande flyktingpojke, i september förra året. Ytterligare två unga män kan dömas för skyddande av brottsling.

Två vittnen förhördes under onsdagsförmiddagen, bland annan en ung man som pratade i telefon med offret kort innan han blev mördad. Under eftermiddagen håller åklagare och försvarare sina slutanföranden. 20-åringens försvarsadvokat yrkar på att han ska frikännas helt:

– Min klient har samma inställning som han haft sedan dag ett, det vill säga att han inte har gjort det här. Tydligen har flera personer pratat sig samman och försöker sätta dit honom av någon anledning. Varför de gör det, det sparar jag till min slutplädering, säger försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius.

”Inga tekniska bevis”

Flera personer i de tre misstänktas bekantskapskrets har berättat i förhör att den mordåtalade 20-åringen erkänt mordet för dem. Enligt försvaret räcker inte det som bevis.

– Det finns ingen teknisk bevisning överhuvudtaget som binder honom till gärningen. Enligt oss finns det flera alternativa gärningsmän, säger Jan-Anders Hybelius.

20-åringen och mordoffret kände varandra sedan tidigare, då de båda bodde i Iran. Motivet till mordet ska ha varit hämnd för att offret har berättat för folk om ett övergrepp som 20-åringen blev utsatt för i Iran.

Läs mer: Ryktesspridning motiv till kyrkogårdsmord

Själv nekar den 20-årige mannen, som bor i Malmö, till mordet.

Enligt honom träffades de två för sista gången vid Triangeln i Malmö lördagen den 17 september, men skiljdes åt på Rosengård senare på dagen. Åklagaren menar däremot att 20-åringen mördade den sin bekant med flera knivhugg på kyrkogården någon gång under lördagen.

Kritik mot boende

Först två dagar senare, på förmiddagen måndagen den 19 september, hittades kroppen av en man som var ute och rastade sin hund. Det HVB-hem i södra Skåne där det offret bodde fick sedan hård kritik för att man inte larmat om att han varit försvunnen i över ett dygn.

Läs mer: Tre personer häktade för kyrkogårdsmord

Åklagarens version, att 20-åringen är skyldig till mordet, bekräftas av ytterligare två unga män som berättat för polisen om hur de hjälpt honom röja undan bevis. En nu 18-årig man följde direkt efter mordet med 20-åringen på en tur runt Malmö på moped. De kastade mordvapnet, en kniv, i en damm och brände kläderna 20-åringen haft på sig vid en badbrygga på Ribersborgsstranden, något 18-åringen själv berättat. Däremot säger han att han inte förstått att 20-åringen begått mordet.

Vände på kroppen

En 19-årig man, som förutom skyddande av brottsling också är misstänkt för brott mot griftefriden, har i förhör berättat hur 20-åringen dagen efter mordet beskrev den plats på kyrkogården där offret låg. 19-åringen gick då dit, letade upp kroppen och vände på den. Han har sagt att han gjorde det för att kontrollera att offret verkligen var död. 19-åringen plockade vid det tillfället också med sig flera av offrets tillhörigheter. 19-åringen säger att syftet med det inte var att skydda 20-åringen.

Slutanföranden i dag

Åklagare Thorbjörn Sjöberg menar däremot att de två männen som åtalas för skyddande av brottsling visste vad de gjorde och att brottet de gjort sig skyldiga till är grovt.

I dag håller åklagaren och de tre åtalade männens advokater sina slutanföranden i Malmö tingsrätt. Rätten avkunnar dom inom två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.