Sivard, 83, patrullerar Vittsjö: ”Nu jävlar står det en bil där”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varje kväll och natt rullar föreningens bil längs Vittsjös gator. Syftet? Att förhindra brott.

– Det är vanligare än man tror att här susar omkring avställda skåpbilar om nätterna, säger Trygg i Vittsjös ordförande Sivard Strand.

När Sivard Strand eller någon av de andra chaufförerna ser några misstänkta tjuvar tänder de lamporna på taket till bilen och ringer polisen. Ofta skräms personerna iväg bara av de starka lamporna, berättar Sivard Strand.

I videoklippet visar Sivard upp de speciella lamporna på föreningsbilens tak.

Föreningen, som Norra Skåne nyligen rapporterade om, startade för 20 år sedan, efter att några företagare i byn utsatts för inbrott. Ett 50-tal bybor turas om att spendera några kvälls- eller nattimmar i föreningens bil, i Vittsjö och i byarna runtomkring.

– Men vi behöver fler chaufförer. Vi är många som är till åren komna, säger Sivard Strand och berättar att målsättningen är att varje chaufför bara ska behöva vara ute en natt i månaden.

Blir du aldrig rädd när du är ute?

– Nej, vi stannar i bilen. Och här är en bra knapp som låser alla dörrarna, säger Sivard Strand.

Gör ni någon skillnad?

– Ja, det vill vi tro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.