SJ får förtroendet att köra Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt. Foto: TT

SJ tar över Öresundstågen

Publicerad

SJ har fått uppdraget att köra och underhålla Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt. Bättre upplägg med information till resenärer utlovas bland annat.

Trafikhuvudmännen som i dag äger Öresundstågen meddelade idag att SJ får uppdraget att köra och underhålla Öresundstågen. Det nya avtalet träder i kraft i december 2020 och sträcker sig åtta år framåt.

– De har verkligen förstått vad det är vi vill ha, det tillsammans med ett attraktivt pris gör anbudet konkurrenskraftigt, säger Håkan Henmyr, projektchef på Skånetrafiken.

I ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagen skriver SJ:s vd Crister Fritzson:

– Att vi fått förtroende att driva och utveckla Öresundståg är fantastiskt. Vår målsättning är att bedriva en kollektivtrafik som får ökad attraktionskraft och bidrar till tillväxt och ökad livskvalitet i Södra Sverige.

Bättre kommunikation utlovas

Angående SJ:s rykte vad gäller punktlighet menar Håkan Henmyr att det inte är något de ororar sig för på Skånetrafiken.

– Man har visat på ett upplägg som gör att våra resenärer inte hamnar i sticket som idag, säger han.

Bättre kommunikation och information till resenärer på perrongen och bättre system för ersättningsbussar är en del av det upplägget.

SJ får helhetsansvar

Öresundstågen trafikerar Köpenhamn och Helsingör från Göteborg, Kalmar och Karlskrona via Malmö. Tågsystemet knyter ihop Södra Sverige med Köpenhamn och Helsingör och består av tre olika linjer. I trafikområdet bor cirka 5 miljoner invånare.

Att SJ nu fått uppdraget att köra och underhålla Öresundstågen innebär ett helhetsansvar för trafikplanering, drift, personal, underhåll och tågtrafik.

Idag körs tågen av DSB och Transdev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer