Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Jönsson är rapsodlare i Kornheddinge i Staffanstorps kommun och medlem i LRF Ungdomen. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Selfies i gult får bönder att se rött

Uppdaterad
Publicerad

Fotografera gärna rapsen – men trampa inte ner den. När rapsen står i full blom går LRF:s ungdomsorganisation i Skåne nu ut med en uppmaning till försiktighet.

Det kan knappast ha undgått någon som vistats utomhus den senaste tiden att de skånska rapsfälten står i full blom. Inte heller har färgexplosionen gått obemärkt förbi i sociala medier.

LRF:s ungdomsorganisation går nu ut i sociala medier med en uppmaning till alla som tar bilder på blomingen att inte bege sig ut i fälten.

Henrik Jönsson är rapsodlare i Kornheddinge i Staffanstorps kommun.

– Man vill ju insupa det här vackra, gula från fälten men problemet är folk som vill gå ut och ta sina selfiebilder i rapsfältet, säger han.

Henrik Jönsson tycker det är positivt att svenskt lantbruk får uppmärksamhet, men uppmanar besökare att hålla sig utanför fälten för att inte trampa ner rapsplantorna och därmed orsaka ekonomiska förluster för lantbrukaren.

– Jag välkomnar folk ut på landet men det ska ske på rätt sätt, säger han.

Han tror också att många av de personer som beger sig ut i fältet för att ta en bild på sig själv inte inser att många andra gör exakt samma sak.

– Det har ju varit vissa lantbrukare som fått stora skador i sina fält, säger Henrik Jönsson.

I videoklippet visar Henrik Jönsson vad som händer med en knäckt rapsplanta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer