Sjöbo blir hem åt Sveriges största solcellspark

Publicerad

1 000 villor kommer i framtiden att få sin el från solcellsparken i Tågra i Sjöbo kommun. Parken blir Sveriges största och breder ut sig på en en yta motsvarande 20 fotbollsplaner.

– Parken som ska stå här i Sjöbo kommer ha minst 22 000 paneler och kommer att försörja ungefär 1 000 villor med hushållsel, säger Jonas Bigelius på SVEA Solar.

SVEA Solar är det företag som kommer att konstruera solcellsparken vid Tågra. Markägaren, Karl-Axel Dahlgren, är en av intressenterna tillsammans med den privata investeraren Leif Johansson.

Kommunalrådet Magnus Weberg (M) säger att han tycker det är bra att solcellsparken byggs i Sjöbo kommun.

– Det är klart att det sätter Sjöbo på kartan och det passar väl in i våra visioner och vår miljöstrategi, säger Magnus Weberg (M).

Magnus Weberg (M) Foto: SVT

Håller i 25 år

Solcellspanelerna består av glas, kisel, kopparleder och galvat stål. De anses vara tåliga och beräknas hålla i 25 år. När parken så småningom avvecklas i framtiden ska den inte ha gjort någon skada på marken. Under tiden den är på plats kräver den väldigt lite underhåll.

– Parken kommer även fungera som betesplats för får, så då skyddas panelerna från vegetation som kan skugga dem, säger Jonas Bigelius på SVEA Solar.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer