Sjöbopartiet ställer inte upp i höstens val: ”Ser ingen framtid”

Uppdaterad
Publicerad

I över 30 år har Sjöbopartiet hållit sig flytande men inför hösten kastar man in handduken. På senare år har paritet tappat fler och fler väljare.

– Vi har inte tagit beslut om att lägga ner partiet, bara att inte ställa upp i detta valet, säger partiets ordförande, Johan Söderlin.

Enligt Johan Söderlin så finns det flera anledningar till detta men främst rör det sig om bristen på medlemmar som vill engagera sig.

– En del orkar inte på grund av ålder, en del har inte tid. Man kan inte gå till val som parti och sedan ha tomma stolar i fullmäktige, säger han.

Storhetstid på 90-talet

Partiet grundades 1991 strax efter folkomröstningen om flyktingmottagande i Sjöbo ägde rum. Sven-Olle Olsson som drev igenom omröstningen utslöts därefter från Centerpartiet och valde att starta om på nytt med Sjöbopartiet. Med invandring som största fråga kammade man hem 31,8 procent av rösterna i kommunvalet 1994.

Under de senaste valen har Sjöbopartiet dock tappat väljare till Sverigedemokraterna.

– SD driver samma frågor som vi drev och sen har de ju fått en stark ställning på riksplan vilket gör att man röstar på dem även lokalt. Det är det som är svårt för små partier som bara arbetar i kommunerna, vi har svårare att nå ut och fånga upp nya medlemmar, säger Johan Söderlin.

I klippet ser du mer om Sjöbopartiets historia och varför det ses som SD:s föregångare.

Partiet finns kvar

Beslutet om att inte ställa upp har partiledningen gått och funderat på ett tag. Men även om det nu är bestämt att valet uteblir kommer partiet att finnas kvar. Samtidigt medger Johan Söderlin att han har svårt att se en framtid för Sjöbopartiet.

– Det skulle vara om det dyker upp någon ny högaktuell fråga som kräver en lokalt part samt fångar upp nya medlemmar.

Johan Söderlin tror att ungefär hälften av deras väljare kommer att gå över till SD nu men att resterande kommer att styra fötterna mot något annat borgerligt parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.