Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det känns tråkigt att inte ha kommit ut i tid, säger Mats Kellerman, befälhavare på Sjöräddningssällskapet. Se mer i klippet ovan. Foto: Johan DerneliusVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sjöräddningssällskapet i Ystad: ”Chansen att finna överlevande är liten”

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Ystad har haft båda sina enheter på plats vid olycksplatsen i Östersjön. Men vid 11-tiden avbröts sökandet efter de saknade personerna.

– Vi har letat hela natten, säger stationschef Bengt Blomqvist till SVT Nyheter Skåne.

De två fartygen kolliderade under natten till måndag. Enligt Sjöfartsverket hamnade ett av fartygen upp och ner och en stor sökinsats inleddes. Två personer saknades.

– Vi har åkt ut med två enheter och har sökt i flera timmar tillsammans med helikoptrar, sade Bengt Blomqvist stationschef på Sjöräddningssällskapet i Ystad, under måndagsmorgonen.

”Skrik i vattnet”

Olycksplatsen ligger cirka en timme från Ystad och sökningen pågick tillsammans med Kustbevakningen.

– Man har hört skrik i vattnet och den ena båten är kapsejsad.

Eftersom ett av fartygen har kantrat finns det en miljörisk för oljeläckage.

– Vi förbereder en miljöräddning, säger Bengt Blomqvist.

Men vid 11-tiden avbröt Sjöräddningssällskapet sökandet efter de saknade personerna. Ingen av dem har ännu hittats. Läget för personerna är i nuläget svårt att bedöma, enligt Bengt Blomqvist.

– Det beror på vad de haft på sig. Det finns dräkter så att man kan ligga väldigt länge i vattnet. Men har man inte det är det väldigt kallt, det är fyra grader i vattnet. Det är inget bra läge.

Liten chans att rädda någon

Befälhavaren Mats Kellerman har varit ombord på en av båtarna under sökinsatsen.

– Det känns tråkigt att inte ha kommit ut i tid, chansen att finna överlevande är liten, menar han.

Se mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Hagenkötter är beredd att lösa av sina kolleger på Sjöräddningssällskapet. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: Johan Dernelius
Sjöräddningssällskapet har jobbat hela natten ute på Östersjön. Foto: Johan Mårtensson/Sjöräddningssällskapet

Fartygsolycka i Östersjön

Pinnat inlägg

Danska fartyget bogserat till säker plats

Det danska fartyget som kapsejsade efter olyckan har nu bogserats in till ett område som skyddar från väder och vind. Nu ligger hon in till området runt Tobisborg norr om Simrishamn.

– Vi har haft som uppgift att placera henne på en säker plats och sen är det tänkt att ett bärgningsbolag ska ansluta och ta över. Nu är hon på så pass grunt djup att vi kan stoppa läckage om hon skulle sjunka, säger Pontus Ekström, vakthavande befäl, Kustbevakningen.

Pinnat inlägg

Detta vet vi om fartygsolyckan

• Natten mot måndag skedde en olycka mellan två fraktfartyg på Östersjön mellan Ystad och Bornholm. Fartygen ska ha kolliderat - och ett av dem hamnade upp och ner. Exakt vad som inträffat var under måndagseftermiddagen fortfarande inte känt.

• Ett automatiskt nödlarm från ett av fartygen ha utlösts klockan 03.30.

• En stor räddnings- och sökinsats pågick under natten och morgonen.

• Det ena fartyget är registrerat i Danmark och det andra är brittiskt.

• Endast två personer ska ha befunnit sig ombord på det danska fartyget, uppger rederiets vd för SVT Nyheter. Båda ska vara danska medborgare.

• Vid 10.30 avslutade Sjöfartsverket sin sökinsats vid olycksplatsen. Sjöräddningssällskapet i Ystad hade vid det laget också avbrutit sin insats.

• Skadorna på det danska fartygets skrov tyder på att det blivit påkört av det större brittiska fartyget, enligt räddningstjänsten Syd.

• Under eftermiddagen hittades en i den danska besättningen död på det danska fartyget.

• En förundersökning om grov vårdslöshet i sjötrafik, grovt vållande till annans död samt grovt sjöfylleri har inletts.

• Två misstänkta personer - en brittisk medborgare och en kroatisk medborgare - är frihetsberövade meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

Fokus på miljöräddning för Kustbevakningen

Sjöfartsverket avslutade sin räddningsinsats i sökandet efter överlevande vid 15-tiden under måndagen. Nu fokuserar Kustbevakningen på att säkra bränslet ombord på det danska kapsejsade fartyget.

Två personer gripna - vållande till annans död utreds

Det pågår en förundersökning gällande grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik samt grovt vållande till annans död efter en kollisionen.

Två misstänkta personer - en brittisk medborgare och en kroatisk medborgare - är frihetsberövade meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten konstaterar att förundersökningen är i ett tidigt skede och på grund av förundersökningssekretess ger man i nuläget inga ytterligare kommentarer om utredningen.

Försvunnen besättningsmedlem hittad

En av de två personer som försvann i samband med fartygskrocken har hittats ombord på det kapsejsade danska fartyget, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

- Det är en avliden person, vi har inte fastställt identiteten, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion Syd.

SVT:s team är på väg ut till fartyget. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Personer frihetsberövade

Flera personer har frihetsberövats efter fartygskollisionen mellan Bornholm och Ystad i natt, rapporterar Sveriges Radio.

Detta sedan en förundersökning om grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik inletts under måndagen.

De två danska medborgare som befann sig ombord på det danska fartyget är fortfarande inte hittade.

Misstankar om grovt sjöfylleri efter fartygsolycka

Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin uppger att förundersökningen om fartygsolyckan har utvidgats att omfatta även misstänkt grovt sjöfylleri.

– Kustbevakningen vidtar just nu ett flertal utredningsåtgärder och däribland vidtas även olika typer av tvångsmedel inom ramen för förundersökningen. Ytterligare brottsmisstankar har uppkommit och däribland grovt sjöfylleri, säger Jonatan Tholin i ett pressmeddelande.

Det var på måndagsmorgonen som en förundersökning inleddes gällande grov vårdslöshet i sjötrafik.

Här i Kåseberga förbereder sig Kustbevakningens dykare att bege sig ut mot det kapsejsade fartyget i Östersjön. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Befälhavare Mats Kellerman var ombord på en av räddningsbåtarna under sökinsatsen i Östersjön. "Chansen att finna överlevande är liten", säger han. Hör honom berätta mer om insatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer