Bilden är från en tidigare skottlossning i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Foto: Mathias Øgendal

Sju personer gripna misstänkta för skottlossningar i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har flera skottlossningar skett i Köpenhamnsområdet Nørrebro efter en ny konflikt mellan kriminella gäng. Polisen i Köpenhamn har nu gripit sju personer som misstänks ha kopplingar till skjutningarna.

Senast under fredagskvällen blev tre personer skjutna i en skottlossning i centrala Köpenhamn. Enligt polisen misstänks en 19-åring som skadades i samband med skjutningen ha varit målet för skotten, så även en 22-åring som inte träffades av skotten. Det var den åttonde skottlossningen i Köpenhamn under samma vecka där totalt sju personer har skottskadats.

Sju personer gripna

På måndagen meddelade Köpenhamnspolisen att sju personer gripits misstänka för att ligga bakom skottlossningarna. Gripandet skedde i samband med en koordinerad aktion, skriver Köpenhamnspolisen på Twitter.

Enligt polisen beror våldet på en konflikt som uppstått efter att ett kriminellt gäng delats i två delar. För att motverka skjutningarna har polisen under den senaste veckan ökat sin närvaro i Nørrebro och också infört en så kallad visitationszon i området, där polisen får visitera vem som helst, även om det inte finns misstanke om brott.

– Vi ser väldigt allvarligt på konflikten, och har därför ökat våra insatser. Vi tänker inte acceptera att det skjuts i det offentliga rummet, och vi anstränger oss för att ta fast de skyldiga”, skrev polisen i ett pressmeddelande i samband med den ökade polisnärvaron.

Senaste skjutningarna i Köpenhamn

  • På fredagen den 14 september fick polisen in en anmälan om en skottlossning på Heimdalsgate i Nørrebro, polisen misstänker att gängkonflikten eskalerade vid denna skjutning.
  • Den 15 september besköts en bil med flera skott på Ishøj Parkvej i Köpenhamn. Två 24-åriga män befann sig i bilen och skadades.
  • Flera vittnen slog under måndagen den 17 september larm om att de hört skott nära Black Square i Nørrebro, polisen hittar inga tecken på någon skadad.
  • Dagen efter den 18 september inträffade en biljakt i Herlev i Köpenhamn, från ena bilen sköts flera skott men ingen skadades. En timme senare blev en man skjuten i en bil i Nørrebro. Under samma kväll blir fem bilar skjuta i Greve.
  • Den 19 september avfyrade polisen i Köpenhamn skott mot en bil från vilken någon sköt mot en grupp ungdomar. En person fördes till sjukhus.
  • Natten till fredag den 21 september skjuts en 30-åring i benet på Glostrup köpcentrum. På fredagskvällen skadades tre personer i vid en skottlossning i centrala Köpenhamn.

Källor: Köpenhamns polis, TV 2, Ritzau, DR och Ekstra Bladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.