Foto: TT

Sjuksköterska i Malmö misstänks ha varit drogpåverkad på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska på SUS i Malmö misstänks ha varit drogpåverkad första dagen på jobbet, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Kvinnans legitimation som sjuksköterska kommer att återkallas.

Händelsen inträffade mars 2017 och sjuksköterskan anmäldes av sin dåvarande arbetsgivare, Region Skåne, till IVO.

Det var efter en rast som kvinnan på sin första arbetsdag misstänktes vara drogpåverkad. Kvinnan ska ha haft ett avvikande beteende då hon ska ha uppvisat tydliga personlighetsförändringar. Hon ska inte ha varit mottaglig för diskussioner och talade osammanhängande.

Gick ostadigt i korridoren

Enligt anmälan framgår det att kollegor märkte att sjuksköterskan var tvungen att stötta sig mot väggarna i korridoren då hon gick ostadigt. Det beskrivs att kvinna inte kunde stå upprätt.

Sjuksköterskan ska ha tagit ett drogtest två månader tidigare som visat positivt för intag av bensodiazepiner. Enligt anmälan ska kvinnan även ha haft kognitiva och psykiska problem.

Legitimationen återkallas

Enligt IVO ska myndighetens tillsyn inledningsvis handlat om misstankar om beroendesjukdom. Men sedan övergått till att utreda i vilken utsträckning sjuksköterskans kognitiva och psykiska förmåga begränsar henne i hennes yrkesutövning.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämd (HSAN) har nu beslutat att återkalla kvinnans legitimation som sjuksköterska. Nämnden anser att kvinnan på grund av sjukdomstillstånd och diagnoser inte kan utöva yrket som sjuksköterska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer