Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundets ordförande Malin Tillgren är kritisk till att Region Skåne inte ger ett större lönelyft. Foto: Otto Johansson/SVT

Sjuksköterskor i Region Skåne protesterar mot låg löneökning – Vårdförbundets ordförande: ”Dumsnålt”

Publicerad

Löneökningen för sjuksköterskor i Region Skåne ser ut att landa på hälften av industrimärket. Detta har väckt stor besvikelse och stora mängder anställda har skickat in sina synpunkter direkt till regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

– Troligtvis kommer det kosta mer att inte betala ytterligare i årets lönerevision, säger Vårdförbundets ordförande Malin Tillgren.

Hon menar att det redan finns sjuksköterskor som sagt upp sig och fler som funderar på det vilket i sin tur leder till att hyrpersonal behöver tas in och att väntetiderna blir längre i vården.

– Det är bara att vara dumsnål, säger hon.

Sifferlöst avtal

Ökningen för Vårdförbundets sjuksköterskor inom Region Skåne kommer enligt prognoserna att landa på mellan 2 och 2,5 procent – i vissa fall hälften mot industrins 4,1 procent, en siffra som brukar vara normerande för övrig arbetsmarknad.

Vårdförbundet och Region Skåne har dock ett så kallat sifferlöst avtal som innebär att lönerna inte baseras på industrins löner utan bestäms utifrån regionens budgetförutsättningar.

Det innebär att lönelyftet för sjuksköterskorna ser ut att landa på mellan 2 och 2,5 procent i Skåne för i år. Enligt en sammanställning från Vårdfokus hamnar åtminstone 9 av 14 regioner under industrimärket medan exempelvis Halland och Gävleborg landar på runt 5 procent.

Regionen vill undvika underskott

Som en respons på lönerevisionen har drygt 500 anställda skickat in sina synpunkter till regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M). Han vill dock inte ställa upp på en intervju om frågan.

– Politiken har alltid en möjlighet att ändra men vår utgångspunkt när det gäller löneöversynen delas nog av den politiska nivån, säger Region Skånes förhandlingschef Magnus Dahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.