Foto: TT

14 av 24 sjuksköterskor säger upp sig – protest mot underbemanning

Uppdaterad
Publicerad

Merparten av sjuksköterskorna på en gynekologiavdelning i Lund har sagt upp sig. Nu slår skyddsombuden larm om underbemanning och kräver att antalet vårdplatser anpassas till bemanningen.

14 av totalt 24 sjuksköterskor på gynekologavdelning 49 vid Skånes universitetssjukhus i Lund har på kort tid sagt upp sig till följd av dåliga arbetsförhållanden, enligt en anmälan som skyddsombuden hotar skicka in till Arbetsmiljöverket.

Avdelningen är sedan tidigare underbemannad. Personalen kan inte ta ut sina lagstadgade raster och behöver ofta arbeta dubbelpass, hävdar skyddsombuden.

Enligt anmälan känner personalen oro och stress över sin arbetssituation, med symptom som sjukskrivningar och sömnsvårigheter som följd.

Skyddsombuden kräver nu att arbetsgivaren senast på måndag minskar antalet vårdplatser från åtta till sex stycken och begränsar överbeläggningarna till två patienter.

– Vi kommer att behöva minska antalet vårdplatser så att personalen känner att de hinner med. Vi ska också bemanna upp med sköterskor och hinner vi inte det kan vi behöva ta in bemanningspersonal. Det är ingen hållbar lösning i längden men det kan behövas för att få en bra arbetsmiljö, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården vid SUS.

Bristerna i arbetsmiljön ska ha funnits sedan ungefär ett halvår tillbaka, enligt Vårdförbundet.

– Bilden som våra medlemmar ger är att man är uppgiven och känner ilska. Man har inte blivit lyssnad på när man har signalerat problemen uppåt, säger Leena Keränen, huvudskyddsombud.

Pia Teleman beklagar djupt att situationen är som den är.

– Ingen vill att vi ska sitta i den här situationen. Inte de som valt att gå vidare och inte jag heller. Jag vill att vi ska kunna fortsätta ge god vård till våra patienter. Det är inte så att ingenting har gjorts den senaste tiden men det har ställts på sin spets nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.