Föräldrar och barn samlade till sångstund på biblioteket. Och enligt forskarna är det inte bara trevligt, utan en satsning som kommer att löna sig. Foto: Diba Dehnad

Sjung för dina barn så klarar de sig bättre i skolan

Uppdaterad
Publicerad

En sångstund mellan föräldrar och barn är inte bara en rolig grej, utan sång ger barn en bättre språkutveckling, utvecklar dem socialt och gör så att barn kan hantera ilska bättre. Detta visar forskning från Tyskland där 500 förskolebarn undersökts.

Att sjunga för sitt barn ger många positiva effekter. Thomas Blank, doktor vid universitetet i Bielefeld, har tillsammans med sina kollegor intervjuat 500 femåringar för att undersöka hur mycket de sjunger. Alla barnen har sedan skrivit ett skolmognadstest vilket visade att 88 procent av barnen som sjöng mycket klarade testet. Bland barnen som sjöng lite klarade bara 44 procent skolmognadstestet.

Bättre språkutveckling

Förutom att barnen klarar skolmognadstestet bättre om de sjunger så visade studien på att barn som sjungit mycket under sin uppväxt har bättre språkutveckling, är mer socialt utvecklade och hanterar ilska bättre.

På Stadsbiblioteket i Malmö arrangeras babysångstunder flera gånger per termin. Det är musikpedagogen Anna Cederquist som håller i sångstunderna och förklarar hur barnen utvecklas av sång. Hon säger att sångstunder tillsammans är viktigt och att det är de gemensamma minnena mellan barn och föräldrar som ger en positiv påverkan.

– Barnen får även en snabbare språkutveckling, det har man sett i forskning. Särskilt om man är tvåspråkig är det bra att sjunga på språken för att lära sig de bättre, säger Anna Cederquist.

Bättre anknytning till föräldrarna

Enligt Anna Cederquist sover barnen bättre om man sjunger för dem innan läggdags, men även hur anknytningen till föräldrarna stärks.

– Anknytningen mellan föräldrar och barn blir på ett helt annat sätt om man sjunger tillsammans. Jag tror att det är särskilt viktigt idag när barnen har så mycket skärmtid, säger Anna Cederquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.