Sugröret, eller fonationsröret som det egentligen heter, är ingen ny uppfinning. Tekniken har använts sedan länge för att förbättra talet. Men att applicera övningarna på sång är ett senare påfund. Och med en ny mastersuppsats är det nu också vetenskapligt bevisat att det ger effekt.
– Hela den sångtekniska biten har i princip dokumenterats ge positiva effekter säger kvinnan bakom studien, Anna-Lena Tideman, sångpedagog på Malmö Musikhögskola till Sydnytt.
Åtta av skolans elever har deltagit i studien som befäst att tekniken där man sjunger övningar genom ett sugrör i glas ner i vatten ger både snabba och goda resultat. Bland annat så kan sångaren upptäcka nya register hos sig själv. Och för dem som har problem med sin teknik blir övningarna ett instrument för att hitta rätt.
-Framför allt är det avspändheten, och att jag har fått en mjukare ansats säger eleven Josefine Eckerström till Sydnytt.
Men för er mest använder sångrösten för husbehov går det tyvärr inte att ta vilket sugrör som helst och ställa sig och blåsa. Rören har mycket specifika egenskaper, och tekniken bör läras ut av en expert, åtminstone om man får tro experten. Men för eleverna har rören blivit lika viktiga som stämgaffeln.
– Jag tror inte jag skulle kunna klara mig utan röret nu. Det är oumbärligt säger Charlotta Wallerstein, elev på Musikhögskolan.
Men för er som mest använder sångrösten för husbehov går det tyvärr inte att ta vilket sugrör som helst och ställa sig och blåsa. Rören har mycket specifika egenskaper, och tekniken bör läras ut av en expert, åtminstone om man får tro expertisen.