Under några sommarmånader 2015 gick det inte att dricka vattnet i kranarna i Huaröd, Everöd och Östra Sönnarslöv. Foto: SVT

Skadestånd efter Everödssmittan

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad kommun ska betala ut skadestånd till fastighetsägare som lämnat in krav efter vattensmittan i Everöd i somras.

Alla skadeståndskrav kommer att bedömas individuellt, så vilka som får ersättning och hur mycket var och en får är inte bestämt.

Hittills har kommunen fått in krav från ett 80-tal drabbade som sammanlagt kräver omkring 300.000 kronor.

Ansvar enligt lagen

Kommunens försäkringsbolag, Kommunassurans Syd, har kommit fram till att kommunen har ett skadeståndsansvar enligt lagen om allmänna vattentjänster.

– Vi delar försäkringsbolagets uppfattning och har därför beslutat att gå vidare med att klargöra ersättningsfrågan, säger Jonas Schrevelius, abonnentchef på Kristianstads kommun.

Upptäcktes i juni

Tisdagen den 23 juni upptäcktes att dricksvattnet från vattenverket i Everöd kunde vara förorenat och kommunen gick ut med uppmaning av koka dricksvattnet.

Troligen orsakades problemen av att dagvatten trängt in i vattenverket i Everöd och på så sätt förorenade dricksvattnet.

I vattenproverna har kommunen hittat bakterierna E.coli, chlostridium och intestinala enterokocker i ledningarna. Däremot fanns inte parasiter, ehec eller virus i vattnet.

Den 1 september hävdes kokningsrekommendationen. Då hade hushåll i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd fått koka dricksvattnet i 71 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Mer i ämnet