Foto: Jörgen Nilsson, Länsstyrelsen Skåne / SVT

Invasiv ekorre upptäckt i Torup

Uppdaterad
Publicerad

En sibirisk jordekorre upptäcktes häromdagen i Torup utanför Malmö. Eftersom arten är invasiv och kan orsaka skador i naturen så avlivades den av Naturvårdsverket.

Det var i måndags som en reservatförvaltare upptäckte den sibiriska jordekorren i Bokskogen i Torup.

– Kommer den här arten ut i naturen och börjar fortplanta sig kan de orsaka stora skador i den nya miljön, säger Nils Carlsson på länsstyrelsen i Skåne.

Den sibiriska jordekorren äter bland annat fågelägg och är en effektiv spridare av borrelia, som kan drabba både människor och djur. Dessutom kan ekorren göra stora skador i fruktträdgårdar.

Troligen ett husdjur

På länsstyrelsen tror de att jordekorren i Torup är en enstaka individ, eftersom inga andra rapporter inkommit om att arten synts till där.

– Det finns ingen naturlig förklaring till att en sibirisk jordekorre ska dyka upp i Bokskogen i Torup. Det är troligen en privatperson som har haft den som husdjur. Antingen har djuret rymt eller släppts ut i naturen, säger Nils Carlsson.

Att släppa ut invasiva främmande arter i svensk natur där de kan ställa till med stor skada är enligt länsstyrelsen olagligt.

Efter att observationen kom in om den invasiva ekorren beslutade Naturvårdsverket att den skulle avlivas.

Även synts i Abbekås

Ytterligare en observation av sibirisk jordekorre gjordes för några månader sedan i Abbekås på den skånska sydkusten.

– Sannolikt var det en helt annan individ. Avståndet mellan Abbekås och Torup är lite för långt, säger Nils Carlsson.

Sibirisk jordekorre

– Är en av de 49 arter som klassats som invasiv i EU.

– Lever naturligt i centrala Ryssland och österut till Kina och Japan samt i Mongoliet och Korea.

– Har etablerat sig i ett antal europeiska länder. I Belgien är den redan så talrik att den orsakar skador på andra arter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.