Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skadorna på Zlatan court och vad Rosengårdsbor tycker om det i klippet. Foto: Firas Razak/SVT

Sprickor, hål och rost på Zlatan court: ”Behöver verkligen renoveras”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan court invigdes 2007 i Rosengård i Malmö, som en hyllning till fotbollspelaren och en plats för ungdomar att spela på. När SVT Nyheter Skåne besöker fotbollsplanen hittas brustet trä, hål i inhägnaden, rost och hål på själva fotbollsplanen.

– Den här planen är Rosengårds ansikte utåt. Man behöver renovera den helt, säger Jabir Nabhan.

Fotbollsplanen har blivit ett turistobjekt i Malmö och står som en symbol för stadsdelen Rosengård, där Zlatan Ibrahimović är född och uppväxt. Gamla fotbollspelare och familjer vill komma på besök och se vilket avtryck han gjort.

– Det är Zlatan. Även om det är sönder är det Zlatan, säger Armin Bojcic som var på besök från Halmstad.

Sprucket trä och hål

Nu för tiden är planen sliten, vilket har fått grannar att reagera.

– Rosengård just nu är inte känt för bra saker. När man ser att det är mycket slitage och behöver renoveras, så skickar det fel signal till omvärlden. Det behöver verkligen fixas, säger Suhaib Mohamed.

Fastighetsbolaget: ”Tråkigt”

Zlatan court underhålls idag av Rosengård fastigheter, som delvis ägs av MKB Fastigheter.

– Jag tycker det är tråkigt om folk tänker att det här skulle skada bilden av Rosengård för det tror jag inte. Zlatan court och det varumärket stärker Rosengård, säger Jenny Tebäck, kommunikationschef på Rosengård Fastigheter

De säger att det inte kommit in några felanmälningar angående skicket på fotbollsplanen, men att de nu ska diskutera driften av den.

– Givetvis ska vi ta vårt ansvar att underhålla Zlatan court, säger hon.

Zlatan färdigspelad

Zlatan Ibrahimović avslutade sin fotbollskarriär under våren 2023. Senast spelade han i den italienska klubben A.C Milan.

SVT Nyheter Skåne söker en kommentar från Zlatan Ibrahimović via hans varumärkesagent men har ännu inte fått något svar.

Se slitaget på Zlatan court i klippet ovan.

Det här är Zlatan court

Zlatan court är en fotbollsplan som ligger i statsdelen Rosengård i Malmö, Skåne.

Den invigdes i oktober 2007 av Ibrahimović och ligger på innergården vid Cronmans väg, där han själv spelade fotboll som barn. Zlatan court är en femmannaplan, där underlaget är gjort av återvunna gymnastikskor. På kvällen är planen upplyst.

Zlatan court finansierades av MKB fastigheter, företaget Nike samt Zlatan Ibrahimović själv. Den drivs och underhålls idag av Rosengård fastigheter. Fotbollsplanen är formgiven av StudioPersia.

Källa: Wikipedia, Rosengård fastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.