Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stormen Babet ledde till stora skador i Kåseberga hamn. Vägen har stängts av, och det oroar Jimmy Ahl, ägare av Kåseberga Fisk. Foto: Viktoria Wester och Johan Dernelius

Skadorna efter stormen Babet kan ta månader att åtgärda

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna efter stormen Babet kan ta månader att åtgärda. Vägen till Kåseberga hamn är avstängd för all trafik, och byns näringsidkare har nu fått dubbelt arbete.

I fredags eftermiddag slog Babet till mot den skånska kusten. Hamnen i Kåseberga, på Österlen, drabbades hårt. Havet har tagit med sig gångstråket, och vägen ner till hamnen är nu avstängd för all trafik. 

Kan ta månader

Enligt Ystads kommun är det ett komplicerat arbete som väntar, då vägen ligger i en backe och har en brant slänt ned mot havet. Kommunen befarar att arbetet kan ta månader att återställa.

Flera näringsidkare, som har sina verksamheter nere i Kåseberga hamn, är nu oroliga. 

– Vi har fått röja undan mycket, säger Jimmy Ahl, ägare av Kåseberga Fisk, som har sin butik öppen och så småningom ska förbereda sig inför julruschen.

Fler skador

Stormen ställde till det på fler ställen längs sydkusten, bland annat i Falsterbo där badvakternas extratorn vräktes omkull och bars iväg av de starka vindarna:

Skanör-Falsterbo är ett av de område i Skåne, som drabbades hårdast av stormen Babet. Foto: Gunilla Fritze

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.