Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skandinaviens största vindkraftspark till havs invigd

Nu snurrar möllorna på Skandinaviens största vindkraftspark till havs

Uppdaterad
Publicerad

Med sina 72 stolpar är den danska vindkraftsparken på Kriegers Flak Skandinaviens största havsbaserade vindkraftspark. Efter tysk och dansk vindkraft på grundet i Östersjön väntar det svenska projektet fortfarande på tillstånd från regeringen.

Med kronprins Fredrik i spetsen invigdes den danska vindkraftsparken på Kriegers Flak förra veckan. Den gigantiska parken är Skandinaviens största vindkraftspark till havs med kapacitet att årligen försörja 600.000 danska hem med el.

Grundet Kriegers Flak ligger drygt tre mil söder om Trelleborg utanför den svenska territorialgränsen, men i den ekonomiska zonen mellan Sverige, Danmark och Tyskland.

Planer på svensk motsvarighet inväntar beslut

På den svenska sidan av Kriegers Flak planerar energibolaget Vattenfall att bygga 40 vindkraftverk som är betydligt högre än de danska, 280 meter. Det ger större kraftöverföring, så trots färre stolpar än på danska sidan kommer cirka 500 000 svenska hem kunna försörjas med el.

Länsstyrelsen i Skåne har godkänt bygget i förhållande till Natura 2000, men miljödepartementet har inte tagit något beslut ännu.

Vattenfalls plan är att den svenska vindkraftsparken ska stå klar 2028.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer