Skånska kvinnor, som ska screenas för livmoderhalscancer, får hem ett testkit i brevlådan i stället för att kallas till cellprovtagning hos barnmorska. Foto: Region Skåne

Skåne först i landet med självtest av livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa höst kommer skånska kvinnor som ska screenas för livmoderhalscancer få hem ett testkit i brevlådan i stället för att kallas till cellprovtagning hos barnmorska.

Med hjälp av testkitet går det att få veta om kvinnan bär på HPV-virus (humant papillomvirus) och de som visar sig göra det kallas sedan till cellprovtagning hos barnmorska.

Metoden har provats under våren, när färre kvinnor har kunnat bli testade av barnmorskor på grund av pandemin.

”Hörsamheten att skicka in egentestet bland den här gruppen har legat på ungefär samma nivå som vid kallelse till barnmorskemottagning”, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi, i ett pressmeddelande.

Lika säkert som tidigare

Hon uppger att egenprovtagning är lika säkert som att låta en barnmorska utföra testet. Oavsett provtagningsmetod är det viktigaste att cellförändringar upptäcks tidigt, framhåller hon.

De som inte kan medverka i egenprovtagning kommer att kunna vända sig till 1177.se för hjälp med provtagning.

I julli rapporterade SVT Nyheter Skåne att bara en tredjedel testar sig för HPV-viruset:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.