– De som har det svårast ska inte drabbas. Ingen hade kommit på tanken att ta betalt för höftledsoperationer. Hörapparater är lika viktiga för oss hörselskadade som en ny höftled kan vara för andra, säger Maria Lindgren.
Hon är hörselskadad från födseln. Tack vare lite tekniska hjälpmedel, så har hon inga problem att klara jobbet som arbetsförmedlare. Hon och många hörselskadade är nu upprörda.
Tidigare betalade de hörselskadade patienterna en utprovningsavgift på 800 kronor till Region Skåne för att få en hörapparat. Sedan fick de alla tänkbara hjälpmedel gratis, som hörapparater, hörslingor och ljussignaler.
Förslaget går ut på att slopa utprovningsavgiften. Istället ska patienterna få ett bidrag på 2300 kronor under fyra år. För de pengarna ska de själva fritt kunna välja att köpa de hjälpmedel de behöver är tanken. Men många hörselskadade oroas för att det blir betydligt dyrare. En ny hörapparat kan kosta uppemot 10000 kronor.
– Det kommer att betyda att jag måste vara mer försiktig och dröja längre innan jag byter apparat och kanske måste jag välja en billigare variant än den jag egentligen behöver, säger Maria Lindgren.
Den borgerliga majoriteten i Region Skåne införa bidraget med syftet att öka valfriheten för patienterna och få större konkurrens på marknaden.
– Även om det innebär en fördyring, som kommer det här att gagna den enskilde som får mer att välja på, säger Christer Sörliden (FP), ordförande i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden.
Men planerna upprör nu också flera audiologer vid Lunds universitet. De protesterar nu mot förslaget.
– Jag tycker att förslaget är uselt, okunnigt och att det saknar värdighet i ett kommunikationssamhälle, säger Anders Jönsson, civilingenjör vid avdelningen för audiologi vid Lunds universitet.
Tillsammans med kollegerna ser han etiska problem. De vet inte vad personalen ska säga till hörselskadade patienter som saknar pengar, men behöver dyr utrustning.
– Tekniken går framåt och priserna går nedåt. Det blir en ökad självfinansiering, men det finns de som får det billigare, säger Christer Sörliden (FP).
– Jag tycker inte att det här är valfrihet. De som har ekonomiska resurser kommer att kunna välja, men andra har inte den möjligheten, säger Maria Lindgren.
Måndagen den 6 april ska styrelsen för Region Skåne ta ställning till den nya modellen.