Växande städer, elektrifiering och nya industrier har gjort att delar av landet, bland annat Skåne, riskerar elbrist. Foto: Jessica Gow/tt

Skåne hotas av elbrist – ”läget är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vi använder mer och mer el. Så mycket att det är på väg att bli brist. Skåne är en av delarna i landet som larmar och allra värst är det i Malmö. Nya industrier som vill etablera sig kan få nej.

Växande städer, elektrifiering i samhället och nya industrier har gjort att delar av landet nu riskerar elbrist. Det menar den ansvariga myndigheten Svenska kraftnät.

– I grunden har vi växande städer, med fler bostadsområden och ökad kollektivtrafik, sedan kommer på toppen av det de stora industrierna, batterifabriker, datahallar och liknande som vill etablera sig, säger Niclas Damsgaard, marknadsstrateg Svenska Kraftnät.

Malmö

Enligt myndigheten finns det egentligen el men mycket av den produceras i norr och används i söder. När fler använder mer el behövs större ledningar för att kunna transportera den.

Kommunalrådet: förnybar energi är framtiden

– Det behöver investeras i nya ledningar men det finns också ny teknik som gör det möjligt att utnyttja elnäten mer effektivt, säger Johan Mörnstam, VD på Eon.

Riksdagen har beslutat om ett fosilfritt Sverige 2040. Malmös mål är att vara självförsörjande av förnybar energi redan 2030. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) tror att det är framtiden.

– Vi behöver få igång vindkraftsutbyggnaden men också som vi har gjort i Malmö, tagit bort bygglovet för solceller. Så en del är att investera i det nya. Den andra delen handlar om att spara, att vi använder energin på ett annat sätt än vi gör idag.

”Vi har tid att göra något åt det”

Både Malmö stad och Eon beskriver läget som allvarligt och Eon kallade politiker i Skåne till ett krismöte om elbristen.

– Vi lyfter frågan nu eftersom läget är allvarligt men samtidigt har vi tid att göra något åt det, säger Johan Mörnstam, VD på Eon.

Han menar att görs inget hotas både energiomställningen och tillväxten.

– Företag som funderar på att flytta hit avstår ju såklart om vi skulle få den här bristen man nu talar om, säger Andreas Schönström, kommunalråd (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet