Dricksvattnet i Skåne måste säkras – får miljoner till hjälp

Publicerad

Skåne är ett av de län som kan komma att drabbas av brist på dricksvatten. Skånska kommuner kommer därför att kunna söka pengar för att förebygga vattenbrist. Totalt fördelas 45 miljoner kronor till områden som har haft eller kan få problem med vattenbrist och torka.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som delar ut bidraget på 45 miljoner kronor till länsstyrelser i de sammanlagt 15 områden som anses ligga i riskzonen.

Tanken är att bidraget ska säkra bättre vattenhushållning och bättre tillgång till dricksvatten. Kommuner och kommunala VA-bolag kan söka bidrag hos länsstyrelsen för investeringar i ny teknik.

Ingen kris i Skåne – just nu

Enligt Maria Nitare, vattenhandläggare och ställföreträdande chef för vattenenheten på länsstyrelsen i Skåne, är tillgången till dricksvatten i de skånska kommunerna överlag god.

– Det råder ingen brist på dricksvatten i Skåne i nuläget, eventuellt med undantag för enskilda ställen som exempelvis har egna brunnar. Däremot finns behov av att utöka kapaciteten på flera håll i länet, säger hon.

I framtiden kan det bli än mer angeläget. Torra somrar och blöta vintrar till följd av klimatförändringar gör att vi måste hushålla och ta vara på vattnet.

– Skåne är en väldigt tätbefolkad region med få stora ytvattenresurser. Det kommer kräva bra översyn och samarbete för att säkra tillgången till dricksvatten, säger Maria Nitare.

Kan användas till ökad kapacitet

Aktuella exempel på skånska områden som kan behöva utökad kapacitet är Båstad, vars vattenförbrukning ökar markant på grund av att mängden människor är betydligt fler under sommaren.

– Vi har sett i bland annat Båstad och Åhus att tillgången blir spänd på sommaren när det kommer mycket folk. Kommunerna är väl medvetna om det och arbetar redan hårt med det, men här kan ju exempelvis bidrag från Havs- och vattenmyndigheten vara till hjälp, säger Maria Nitare.

Förutom att bygga ut ledningar, pumpar och tekniska processer för bättre kapacitet kan pengarna användas till samarbeten mellan kommuner, eller till kampanjer för att öka kommuninvånares medvetenhet.

Hur stor del av de 45 miljonerna som tillfaller Skåne är ännu inte beslutat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.