Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Charlotte Oredsson menar att efterfrågan har stor betydelse till att Skåne har en liten procent av ekologiskt lantbruk. Foto: Herman Svensson

Skåne sämst i landet på ekoodling: ”Vi har andra förutsättningar”

Publicerad

Den ekologiska odlingen i Sverige går just nu väldigt bra, enligt Jordbruksverkets statistik från 2018. Men Skåne ligger fortfarande långt efter resten av landet när det gäller ekologiskt odlad jordbruksmark.

Charlotte Oredsson har en ekologisk gård i Hässleholm och har i många år jobbat med ekologiskt jordbruk.

– För att lantbrukare ska våga satsa på ekologiska gårdar måste de veta att det finns en efterfrågan, säger Charlotte Oredsson.

Stor förändring på tio år

Enligt Jordbruksverkets statistik har Jämtland högst andel ekoodling på närmare 40 procent medan Skåne ligger på drygt 8 procent.

– Det har funnits en viss konservatism här, men när man ser på den yngre generationen så ser man en helt annan attityd, säger Charlotte Oredsson.

Hur blir Skåne bättre?

Det är inte bara att sätta igång, man måste ha förutsättningar och kunskap. Vill en lantbrukare börja, rekommenderar jag att man kontakter en rådgivare, säger Charlotte Oredsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer