Satsning på våtmarker i Skåne får pengar från staten. Foto: Kurt Isaksson

Skåne ska bli våtare

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad får mest pengar när regeringen delar ut pengar till våtmarksprojekt i Skåne.

Kristianstad är känt som ”Vattenriket” och nu får kommunen 5,3 miljoner från staten för att skogarna ska bli våtare. Syftet är att hålla kvar vatten i landskapet, jämna ut vattenflöden och öka mångfalden av arter och miljöer.

Målet är att en yta motsvarande 25 fotbollsplaner ska få nya våtmarker, enligt Kristianstads kommuns hemsida.

Våtmarker blir till hjälp varma somrar

– Det handlar om mark som inte är särskilt produktiv för markägarna. De nya våtmarkerna kan gynna jakt och vilt som kommer för att dricka. Dessutom kan vattnet bli en resurs vid torra somrar, säger limnolog Andreas Jezek.

Förutom ”Våtare mark” i Kristianstad är det 17 andra våtmarksprojekt i Skåne som får dela på sammanlagt drygt 21 miljoner kronor.

Under 1800-talet och 1900-talets första hälft dikades en stor andel våtmarker ut för att skapa ny åker- och betesmark. Behovet av att öka livsmedelsproduktionen var orsaken till torrläggningen som innebar att många av de miljönyttor som våtmarker bidrar med har försvunnit.

Miljömålen och vattendirektivet styr Länsstyrelsens arbete med att fler och bättre våtmarker anläggs i landskapet. Att anlägga rätt typ av våtmarker på rätt plats är ett av många bra verktyg för att minska näringsläckaget till havet. För att återskapa en del av de miljönyttor som gått förlorade finns det möjligheter till ersättning för anläggande och skötsel av våtmarker.

Källa: Länsstyrelsen i Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.