Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Skåne skulle tjäna på mer eko

Uppdaterad
Publicerad

Skåne har minst andel ekologisk mark i hela Sverige. Men lönsamheten skulle öka om fler bönder gick över till ekologisk produktion.

– Den ekologiska produktionen är lönsammare idag. Det är rätt stor skillnad. En normal bonde tjänar en årslön extra med ekologisk produktion, säger Lars Jonasson som är lantbruksekonom.

Lars Jonasson

Tillsammans med Ulrik Lovang har han räknat ut att Sveriges lantbruk skulle uppnå maximal lönsamhet om hälften var ekologiskt och hälften konventionellt. I Skåne skulle lönsamheten vara som högst om en tredjedel av jordbruket var ekologiskt. År 2016 var bara cirka fem procent av Skånes lantbruksmark ekologisk, enligt siffror från Jordbruksverket. Det är den lägsta siffran i Sverige. En orsak är att marken är dyrare i Skåne, och att ekologiskt jordbruk kräver mer mark.

– Det vi ser är att man även på den internationella marknaden har bättre förutsättningar att exportera ekologiska produkter än konventionella, säger Lars Jonasson.

”Det har blivit bättre”

En som gått över från konventionellt till ekologiskt jordbruk är Carina Sonesson. Hon har bedrivit lantbruk sedan 1994 och gick helt över till ekologiskt lantbruk 2009. Hon ser både för- och nackdelar med övergången.

Carina Sonesson

– Tittar man som konsument tycker jag att det är mer smak i livsmedlet. Som lantbrukare lever och brukar du på djuren och naturens villkor. Det är både en fördel och en nackdel, säger Carina Sonesson.

På gården som ligger mellan Eslöv och Höör bedriver hon och hennes man mjölk- och köttproduktion.

Var det som ni hade förväntat er att gå över till ekologiskt lantbruk?

– Det har blivit bättre. Vi trodde vi skulle minska avkastningen per ko, men den har faktiskt ökat, säger Carina Sonesson.

Konventionellt är inte dåligt

Marianne Andersson är ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund Skåne. Hon ser en nyfikenhet bland medlemmarna kring att gå över till ekologiskt jordbruk.

Marianne Andersson

– Det finns en lönsamhet i ekologisk produktion och den har en annan påverkansmodell på miljön.

Marianne Andersson betonar att det är upp till varje enskild producent att bedöma vad som passar dem.

– Konventionell brukningsmetod är inte dålig, absolut inte. I vårt land ligger vi ekologisk och konventionell väldigt nära varandra ur ett miljöpåverkansperspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.