Bjärreds rullskridskogäng laddar med glass. Foto: Per Lärka/SVT

Skåne tinar upp efter vintern

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren kom plötsligt till Skåne utan att vänta in våren. Söndagens högsta temperatur, 19,2 grader, uppmättes i Ängelholm.

– Detta är vårkänslor i sitt esse. Det är första gången vi klär på den och kör i år, säger Peter Linders till SVT Nyheter Skåne.

Han pratar om Kronetorps mölla. Medlemmarna i Burlövs mölleförening sätter segel i möllans fyra vingar för att få den att snurra. Men vädret är inte helt perfekt.

Lomma

– Kanske nån liten sekundmeter till, säger Peter Linders medan kompisarna ger vingarna extra skjuts med handkraft.

Vid Kronetorps mölla är det också sticklingsbytardag på söndagen.

Gröna skott och färgglad glass

Det är många som lämnar in lådor med egenhändigt uppdrivna plantor. Sedan får de byta in lika många sticklingar som de lämnat.

Bland de mer populära sticklingarna i år är chili, kubansk oregano och tomatplantor.

– Jag vill ha elefantöron. Jag lyckas alltid döda dem, så jag vill ha fler, säger Paola Castro, som själv kommer med palettblad.

Kön till glasskiosken i Bjärreds saltsjöbad är nästan lika utsträckt som Långa bryggan. De mest modiga vågar sig ut i vattnet.

Imorgon kan det bli ytterligare några grader varmare i Skåne, enligt SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lomma

Mer i ämnet