Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygplatsens vd Jonas Haak hoppas att något annat bolag ska vilja flyga till och från Kristianstad efter midsommar. I videoklippet får du höra mer och se Skåneflygs flygplan Humlan. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Skåneflyg lägger ner – för få stockholmare flyger till Kristianstad

Publicerad

Under pandemin meddelade fem lokala näringslivsprofiler – bland annat en tech-miljardär och en Ica-handlare – att de skulle starta flygbolag för att trafikera flygplatsen utanför Kristianstad. Sedan förra våren har deras flygplan flugit till och från Stockholm – men nu meddelar flygbolaget att de lägger ned.

Det har gått knappt ett år sedan Skåneflyg drog i gång sina reguljärflyg mellan Kristianstad och Stockholm. Då hade Kristianstad Österlen Airport i Everöd utanför Kristianstad varit utan passagerarflyg i två år.

Flygbolagets flygplan har flugit fram och tillbaka mellan Kristianstad och Stockholm två gånger om dagen. Avgångarna från Kristianstad på morgonen och till Kristianstad på kvällen har varit välbokade – värre har det varit med morgonflygningen tillbaka från Stockholm till Kristianstad och flygningen från Kristianstad till Stockholm på kvällen.

Även höga bränslepriser och en svag svensk krona anger bolaget som faktorer som gjort det svårt för dem att fortsätta.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.