Jacob Karlsson och Carl-Henrik Dahlqvist ger sig in i flygbranschen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

De startar flygbolag – mitt under coronapandemin

Publicerad

En tech-miljardär, en Ica-handlare, två fastighetsägare och en golfbaneägare har bestämt sig för att starta flygbolag. Sträckan som ska trafikeras är Kristianstad-Stockholm.

Sedan flygbolaget BRA stoppade all flygtrafik till och från Kristianstad Österlen Airport i slutet av mars i år har flygplatsen inte trafikerats av något reguljärflyg – men snart blir det ändring på det. Nu står det klart att fem lokala näringslivsprofiler i Kristianstadstrakten startar ett flygbolag som ska trafikera Kristianstad-Stockholm.

Sam Giertz, som jobbar med fastigheter, är styrelseordförande i nybildade Skåneflyg AB. I styrelsen kommer även Carl-Henrik Dahlqvist, som äger golfbanan i Åhus, ingå – liksom tech-miljardären Henrik Persson Ekdahl från Åhus, Ica-handlaren Fredrik Rosengren och Jacob Karlsson som är vd för K-fastigheter.

– Det känns makalöst bra, säger Jonas Haak, vd för Kristianstad Österlen Airport.

I videoklippet berättar Jacob Karlsson bland annat om hur han tror att det ska bli lönsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.