Programledningen för SDV föreslår nu en ny tidplan för införandet av det nya amerikanska journalsystemet Millennium i Skåne. Foto: Linda Fridh/SVT

Skånes nya journalsystem försenas igen

Uppdaterad
Publicerad

Det nya amerikanska journalsystemet kommer inte att börja införas på de skånska sjukhusen förrän senhösten 2022. Först ska det pilottestas vilket sker i april nästa år vid Lasarettet i Ystad. Den nya planen betyder att införandet försenas ytterligare.

Programledningen för Skånes digitala vårdsystem (SDV) föreslår nu en ny tidplan för införandet av det nya amerikanska journalsystemet Millennium. Enligt ledningen ska förslaget ligga till grund för regionstyrelsens kommande beslut om överföring av patientuppgifter och driftsättning av systemet.

SDV skriver på tisdagen: ”För att kunna testa systemet ordentligt behöver SDV använda patientdata. Förhoppningen är att regionstyrelsen redan den 26 mars ska ta beslut om att data för test kan överföras till systemet, och därefter den 29 april besluta om fullt driftgodkännande.”

Fördröjs med två år

Ursprungligen skulle det nya journalsystemet börja införas på Skånes Universitetssjukhus (SUS) i november 2020. Den nya tidplanen innebär nu att projektet har försenats med två år.

Orsakerna till förseningen uppges vara dels den fördröjning som utredningen av de juridiska aspekterna av det amerikanska bolaget Cerners hantering av skåningarnas patientuppgifter medfört, dels corona.

Enligt SDV ska den första utredningen av hanteringen av personuppgifter vara klar. SVT Nyheter Skåne har begärt ut utredningen men har ännu inte fått ta del av den.

Tidigare har flera experter samt digitaliseringsminister Anders Ygeman sagt till SVT att överföring av patientdata till USA-ägda bolag, strider mot svensk och europeisk lag. Det beror på att amerikanska myndigheter enligt amerikanska lagar har rätt att ta del av informationen.

Införs hösten 2022

Enligt den nya tidplanen ska införandet av Millennium börja ske under senhösten 2022 på sjukhusen i Lund, Malmö, Landskrona och Trelleborg, tillsammans med palliativ vård och avancerad vård i hemmet.

SVT Nyheter Skåne och Uppdrag Granskning har i flera artiklar och program granskat det nya journalsystemet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är tveksam till att region Skånes upplägg kommer att fungera – hör regiondirektör Alf Jönssons svar: “Vet inte vilka preferenser han har” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet