100 år skiljer dessa tidningar åt. Första numret var ganska bildfattig och hade väldigt mycket text. En klar kontrast till en framsida med ”Drömtårta” i fokus, 2021. Foto: Johan Dernelius

Skånetidning fyller 100 – så speglar den våra liv genom decennierna

Uppdaterad
Publicerad

Ett världskrig, några depressioner och en pandemi senare tuffar veckotidningsbranschen på som om inget hänt. Hemmets Journal, med bas i Malmö, fyller 100 år och SVT Nyheter passar på att besöka ett välfyllt tidningsarkiv.

Det var i januari 1921 som första numret kom ut med en storvuxen man på omslaget och en bildtext som löd: ”Vem kan finna min tvillingbror? 20.000 kr i belöning!”. En start som lockade till läsning då pengarna i dagens penningvärde motsvarade en halv miljon kronor.

– Innehållet ser ju inte alls ut som idag. Det var mycket att läsa. Mycket romaner och noveller. Klippdockor är ett roligt inslag som funnits i många år. Serier fanns med redan från början och historiska kvinnoöden återkom också, säger Joakim Norling, redaktör på Hemmets Journal och bläddrar i den allra första tidningen.

Sierskan Saida var ett stående inslag under många år. Här hjälpte hon folk att hitta försvunna föremål, folk eller husdjur. Just detta nummer slog försäljningsrekord på 1990-talet. Foto: Johan Dernelius

Tidningen speglar samhället

På redaktionsväggarna finns ett antal legendariska förstasidor uppförstorade som speglar utvecklingen genom åren. En favorit som hängt med under många är personliga insändare.

– Min favoritdel är nog den med insändare. Det finns nog ingenting som speglar läsarna så väl som den sidan, säger Joakim Norling.

I videon kan du se tidningens utveckling under 100 år – och hur den speglar våra liv och intressen.

Redaktören Joakim Norling visar upp första tidningen, framför ett välfyllt arkiv med 100 år av tidningsnostalgi. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.