Öresundståg. Foto: Johan Nilsson/TT

Skånetrafiken blir ensam aktör på sträckan Malmö – Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken mellan Öresundsregionens två storstäder kommer framöver att skötas av Skånetrafiken som enda aktör.

Trafiken mellan Malmö och Österport i Köpenhamn har tidigare skötts från både svenskt och danskt håll. Upplägget beskrivs som ”komplext”,  där underhållet dessutom har skötts av ytterligare en part. Men nu ska det bli ändring på det.

Från och med december 2019 kommer Skånetrafiken att bli ensam aktör på sträckan. Trafiken kommer dock fortfarande att finansieras från både svenskt och danskt håll.

– Det är ett samarbetsavtal där alla finansierar sina båda sidor men Skånetrafiken blir den enda beställaren som då sköter all trafik och allt underhåll, säger Linus Eriksson som är trafikchef på Skånetrafiken.

Ny ansvarsfördelning

Dagens uppdelning har bland annat gjort det svårt för resenärer att veta vart man ska vända sig för klagomål och ersättningar vid till exempel förseningarn. Något som nu kommer att förändras.

Linus Eriksson hoppas dessutom att den nya uppdelningen kommer att bidra till minskade förseningar.

– Utifrån fordonsunderhåll och de faktorer vi kan påverka är jag övertygad om att det kommer bli bättre, säger Linus Eriksson.

Nu väntar ytterligare politiska beslut innan omfördelningen helt är i hamn.

”Hoppas ansvaret blir entydigt”

Ture Ertmann är representant för den dansk-svenska pendlarföreningen Broen Live. Han hoppas att Skånetrafikens övertagande kommer att leda till en förbättring för pendlarna.

– Just nu har vi stora problem med att de olika aktörerna inte pratar med varandra och kommunicerar, säger Ture Ertmann.

Han tycker att ett problem för bropendlarna är att man inte vet vem som bär ansvaret för biljetter, förseningar och ersättningsbussar. Något som han hoppas ska bli tydligare nu.

– Jag hoppas att att det blir entydigt vem som har ansvaret för sträckan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.