Enligt Niklas Mattsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund, nekas allt fler synskadade som ansöker om färdtjänst. Arkivfoto. Foto: TT

Gravt synskadade Maria blir av med sin färdtjänst efter 28 år

Uppdaterad
Publicerad

I nästan 30 år har Maria Gunnarsson och hennes man Reine Gunnarsson i Bromölla haft färdtjänst på grund av synnedsättning. Men i mitten av september meddelade Skånetrafiken att de bådas färdtjänsttillstånd inte förnyas.

Maria Gunnarsson i Bromölla är gravt synskadad sedan födseln och har haft färdtjänst i 28 år. Men nu behöver hon det inte längre, menar Skånetrafiken. Själv ställer hon sig oförstående till beslutet.

– Jag är född blind så jag vet inget annat och tillståndet har inte ändrats. Jag kan ta mig till Bromölla station och sätta mig på tåget till Malmö. Men sedan kommer jag inte vidare. Jag kan inte läsa skyltar och vet inte vart jag ska när jag är på nya platser.

”Hårt slag mot synskadade”

Skånetrafiken motiverade avslagen med att personerna inte ansåg sig ha väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand i närmiljön.

– Det här är ytterligare ett hårt slag mot synskadade. Allt fler får nej när vi ansöker om färdtjänst, säger Niklas Mattsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund.

Enligt Niklas Mattsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund, nekas allt fler synskadade som ansöker om färdtjänst. Foto: Synskadades Riksförbund

Följer rättspraxis

Region Skåne hänvisar till lagen om färdtjänst och rådande rättspraxis.

Weronica Knutsson, platschef vid färdtjänsthandläggningen på Skånetrafiken, skriver i en kommentar till SVT:

– Även om man har stora svårigheter att förflytta sig eller resa med allmänna kommunikationer, innebär det inte alltid att man uppnår kravet för ”väsentliga svårigheter”. För den enskilde kan det slå hårt, men det är så rättsläget ser ut i Sverige.

Vill klara sig själv

Paret Gunnarsson i Bromölla har återkommande sökt färdtjänsttillstånd under många år och det har aldrig tidigare varit några problem. Tills nu.

– Vi måste göra något åt det här för det är inte ok. Jag vill kunna vara självständig. Utan färdtjänst blir man fast och beroende av andra och kan inte ta sig till aktiviteter eller göra spontana saker. säger Maria Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.