Den guldgula bjässen hittades i skogarna kring skånska Tjörnarp. Foto: Ulf Morin/Privat

Experten: ”Sällan varit bättre år när det gäller svamp”

Lagom blött i markerna varvat med sol och jämna regn. Det är utmärkta förutsättningar för ett gott svampår i år.

Allt medan den regniga sommaren gjort många semesterfirare besvikna, har svampen i de skånska skogarna haft ypperliga möjligheter att växa sig stora. Det märks nu av på den rika svampmängden i Skåne. Och mycket är tack vare regnet.

– I grund och botten är det så att det sällan varit bättre än i år när det gäller svamp, säger Sigvard Svensson som är mykolog på biologiska museet i Lund.

– Det finns gott om svamp just nu och det beror på att det varit regn i både juni, juli och augusti, och inte för torrt i markerna.

Det ultimata vädret för en rik svamptillväxt är en balansgång mellan sol och regn. Men det får inte heller bli för vått i marken.

– Nej, det måste vara normala mängder regn, det är också väldigt viktigt, säger Sigvard Svensson.

LÄS MER: Helen hittade jättesvamp – trodde det var en stubbe

För den svampintresserade skåningen är det läge att bege sig mot åsarna i Skåne under hösten.

– På söderåsen i nordvästra Skåne finns det säkerligen en hel del, men jag besökte själv Stenshuvud i helgen och där fanns gott om svamp.

Främst är det kantareller, trattkantareller, karljohansvamp, stensopp och blodsopp som finns i skogarna kring Skåne. Och enligt Sigvard Svensson kommer svampsäsongen att hålla i sig många veckor framöver.

– Oh ja, den kan hålla i sig länge och utan vidare tills det blir frost.

Enorm kantarell hittad i Tjörnarp

Foto: Ulf Morin/Privat

En av de som märkt av det goda svampåret är Eva Morin från Malmö som hade en minst sagt lyckad svampplockningsrunda i tisdags.

I skogarna kring sommarstugan i Tjörnarp plockade hon en 275 gram tung guldgul kantarell.

Bjässen fick följa med hem och bli kvällsmiddag åt henne och maken Ulf.

– Det var i vår sommarstuga i Tjörnarp, min fru som gillar att vara ute och plocka svamp hittade den igår, berättar maken Ulf Morin för SVT Nyheter Skåne.

Det var i krokarna kring Korsaröd som den stora svampen vuxit till sig under sensommaren. Men exakt var den hittades, vill inte maken Ulf avslöja.

– Jag kan säga så mycket som att det var där omkring. Jag har aldrig sett en sådan stor svamp! Men den var jättefin, vi skar ner den och åt och vi har till och med lite över även idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer