Mannen skapade ett webbforum där hemliga uppgifter delades bland andra militärintresserade personer. Foto: TT

Skånsk man döms för att ha spridit hemliga uppgifter om försvarsanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern döms för grov obehörig befattning med hemlig uppgift sedan han samlat och spridit information om förvarsanläggningar. Han döms till dagsböter och får betala 10 000 kronor som straff.

Tidigare i år åtalades en man från Höörs kommun misstänkt för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om svenska försvarsanläggningar.

Han fråntas även kameror, cd-skivor och minneskort där informationen har funnits under en husrannsakan i mannens hem. Han ska ha haft hemliga uppgifter om 41 försvarsanläggningar.

Youtube-kanal med militärfordon

Mannen ska ha varit en ledande figur och skaparen av ett webbforum där andra militärintresserade kunde dela information och filer varandra emellan.

På grund av mannens sviktande hälsotillstånd, ålder och en långsam handläggning bedömde åklagaren att påföljden skulle bli villkorlig dom i förening med dagsböter.

Under våren kunde SVT Nyheter hitta en Youtube-kanal med samma namn som den åtalade. Där visas bilder på olika militärfordon och på militärövningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.