Foto: Johan Nilsson/TT

Skånsk politiker döms till två års fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En politiker med uppdrag i Region Skåne dömdes på fredagen av Lunds tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt. Våldtäkten, i form av olika sexuella handlingar, ska ha pågått under flera timmar i en lägenhet under en sommarnatt förra året.

En företrädare för partiet i Skåne känner till fallet och har blivit informerad om den rättsliga prövningen av kollegan sedan tidigare. Han ser mycket allvarligt på domen och säger till SVT Nyheter Skåne på fredagen:

– Mannen i fråga har tagit ”time out” under den rättsliga prövningen. Frågan är hur han kommer att agera nu, om han kommer att överklaga domen eller inte. Men om domen vinner laga kraft, utgår jag ifrån att han avsäger sig alla sina politiska uppdrag. Det ser jag som fullständigt självklart.

Vid en sammantagen bedömning anser tingsrätten att målsäganden har gett ett trovärdigt intryck och att det inte finns några misstankar om att hon har lämnat felaktiga uppgifter om vad som inträffat. Hennes uppgifter framstår som tillförlitliga och de får stöd av övrig utredning i målet, enligt rätten.

Försvaret har bland annat påtalat att målsäganden i några avseenden lämnat avvikande uppgifter i förhållande till vad hon uppgett i polisförhör.

Döms till fängelse och skadestånd

Partiföreträdaren fortsätter:

– Det här är ett allvarligt brott. I Sverige är två års fängelse ett långt straff för någon som aldrig straffats tidigare.

Tingsrätten skriver att målsäganden inte deltagit frivilligt i mannens sexuella handlingar samt att mannen begått gärningen med uppsåt. Brottet anses inte heller som mindre grovt. Mannen döms därför till fängelse i två år samt till att betala ett skadestånd till målsäganden på drygt 116 000 kronor.

– Han är ju vald på en partisedel men vi utgår ifrån att han inser allvaret i situationen och avsäger sig alla sina uppdrag. Men först återstår att se om domen överklagas eller ej. Överklagas den, blir det i så fall ytterligare en prövning i hovrätten, säger partiets politiska företrädare i Skåne.

”Finns orimliga inslag”

Den dömde mannens advokat har inte hunnit träffa sin klient sedan domen men de har talats vid. Advokaten vill i nuläget inte svara på om de ska överklaga eller ej.

– Vi delar inte alls tingsrättens sätt att bevisvärdera och dessutom finns det orimliga inslag i målsägandens berättelse. Men jag kan inte utveckla det mer än så för tillfället, säger mannens advokat Fredrik Kjellin.

Vilka inslag i berättelsen som ska vara orimliga vill Fredrik Kjellin inte förtydliga.

– Vi måste gå igenom domen i lugn och ro, säger han.

SVT Nyheter Skåne har sökt politikern för en kommentar.

SVT Nyheter Skåne har valt att inte publicera politikerns namn eller partibeteckning. Det är ett beslut som ansvarig utgivare har fattat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer