Stanislav från Skåne väntar på att rycka in i kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer allt fler rapporter om frivilliga som vill ansluta sig till det försvaret av Ukraina. En av dem är Stanislav som är uppvuxen i Skåne men som nu har valt att stanna kvar i Kiev där han bor och arbetar sedan en tid tillbaka.

– Jag kunde ha varit hemma i Sverige. Det var inga problem att åka iväg men jag har bestämt mig att jag stanna kvar oavsett vad, säger han.

Det är många i Ukraina som nu vill ställa upp som frivilliga för att försvara sitt land. Exakt hur många det handlar om är oklart eftersom informationen inifrån landet är knapp och osäker.

Den senaste veckan har internationella medier rapporterat om att många frivilliga anmält sig på rekryteringskontoren i Ukraina. Kraven för att komma in på den månadslånga utbildningen och sedan ge sig ut i strid är låga.

– Man behöver bara göra en medicinsk undersökning, vara ukrainsk medborgare och thats it, säger Stanislav.

Saknas utrustning

Trots att intresset från frivilliga är stort finns det bromsklossar i systemet. I nuläget finns inte tillräckligt med utrustning eller strukturer för att integrera de som anmäler sig till tjänst i redan befintliga förband. Hur länge Stanislav får vänta innan han rycker in är alltså oklart men han själv tror att det kommer att gå fort.

– De kan väl ta en vecka max eller mindre. Så fort platser blir lediga så, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.