Den tredje söndagen i juli varje år firas Skåneländska flaggans dag. På Stortorget i Lund flankerade den rödgula flaggan dagen till ära den svenska. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så firas skånska flaggans dag

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen firades skåneländska flaggans dag. I flera skånska städer vajade den rödgula korsflaggan och i Staffanstorp firades med storband och korandet av Årets skåning.

Den skånska flaggan med röda fält under gult kors är en vattendelare. Enligt statsheraldikern är den inofficiell, trots att Region Skåne för ett tag sedan röstade igenom att göra den officiell.

På samma sätt är den en vattendelare i skåningars ögon – somliga anser att den är en viktig symbol för regionen – andra rycker på axlarna. På gatorna i Lund, där den skånska flaggan vajade brevid den svenska blågula, var intresset svalt.

– Jag tänker inget speciellt alls när jag tänker på den skånska flaggan faktiskt. Den betyder inte så mycket för mig, säger Tomas Sundelius.

Firas sedan 1967

Skånska flaggan har firats den tredje söndagen i juli sedan 1967, under varierande former och namn. Numera är det Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag som arrangerar firandet och utser Årets skåning tillsammans med Kvällsposten.

– Flaggan är en symbol för regionen. Jag tror alla känner samhörighet och identifierar sig med den platsen man är ifrån och då vill man ha något som symboliserar den känslan. Där är flaggan så bra som något annat, säger Göran Hansson, ordförande för Stiftelsen Skåneländska Flaggans dag.

De flesta som SVT pratade med på firandet i Balders Hage i Staffanstorp var eniga om flaggans betydelse för skåningarna.

– Man måste markera vem är är, var man kommer ifrån. Jag känner mig hemma här. Eller himma rättare sagt, så det är viktigt för mig, säger Jörn Nilsson som tagit sig ner från Landskrona.

Uppmärksammades av fotbollsfansen

Även under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och IK Sirius FK uppmärksammades skånska flaggans dag. Malmöklacken viftade med flaggan över hela klacken och hade fäst en banderoll nere vid planen med texten ”Kärleken är sann till den gul och röda flaggan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.