Jesper Rönndahl, Årets Skåning 2019 och enligt honom själv: Skånska Flaggan. Foto: SVT

Jesper Rönndahl: ”Jag är den skånska flaggan”

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Jesper Rönndahl från Veberöd är Årets skåning. – Jag är den skånska flagga personifierad. En blandning mellan dansk och svensk. Det känns som att Skåne lite är det, säger han.

Det var en glad Jesper Rönndahl som tog emot priset Årets skåning på söndagen, skånska flaggans dag. Han är en stolt skåning, men själva flaggan ligger honom inte speciellt nära hjärtat.

– Skånska flaggan, jag har inte riktigt någon relation till den. Min mamma är ju danska, så vi har växlat mellan den danska och svenska flaggan hemma. Men det handlar väl om att man vill fira och att känna stolthet med landskapet, säger han.

Jesper Rönndahl tänker att alla landskap vill ha något att samlas omkring.

– Det är ju roligt, om man nu vill det. Men det är ju inte som att vi skulle vara mindre stolta över Skåne om vi inte hade någon flagga, säger han.

Priset Årets skåning har delats ut sedan 1967. Allmänheten utser vinnaren tillsammans med stiftelsen Skåneländska flaggans dag och tidningen Kvällsposten.

Skåningar som tidigare tagit emot priset är Eva Rydberg, Hans Alfredson, Birgit Nilsson, Sven Melander, Mikael Wiehe, Marianne Mörck och Tina Nordström.

Vinnaren får sin bild upphängd på ”Wall of fame” Malmö Airport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer