Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dystrare än på länge, säger chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt om att skånska företag uppger att de spår minskad försäljning och färre anställda. Foto: Linda Ekström/SVT

Svenskt näringslivs chefsekonom: ”Har en klump i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Skånska företag spår minskad försäljning och färre investeringar under året som kommer. Dessutom uppger 28 procent av dem att de funderar på att varsla anställda. Svenskt näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt konstaterar att det är dystrare än på länge.

Stigande inflation och högre pris på bland annat el och bränsle och har gjort det tuffare för både företag och konsumenter.

Enligt Svenskt näringslivs senaste undersökning i Skåne har företagarna en dyster framtidstro under 2023 där de uppger sig se både sjunkande försäljning och färre investeringar.

– Vi kommer nog att få se konkurser på en bred front i hela riket, men det riskerar att bli fler i Skåne på grund av elpriset, säger Svenskt näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.

Varsel kan väntas

Branscher som väntas få det tufft är besöksnäringen och byggbranschen eftersom att även konsumenterna drabbas av tuffare tider i plånboken.

Enligt undersökningen uppger 28 procent av företagen att de har funderat på varsel inom de kommande sex månaderna.

– Jag har en klump i magen för framtiden, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.