Skånska judoprofilens krav: Ta ifrån Putin hans bälte

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har ett stort intresse för judo. Nyligen fråntogs han titeln som hedersordförande i Internationella Judoförbundet. Men Malmöbon Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska Judoförbundet, tycker inte att det är tillräckligt. Hon vill nu att man tar ifrån Putin hans bälte.

Sportvärldens svar på den ryska invasionen av Ukraina har varit hård. Ryska idrottare har portats från en rad internationella tävlingar och Rysslands president Vladimir Putin är själv väldigt sportintresserad. Och särskilt nära hjärtat ligger judon.

I klippet får du höra om Putins misstänkt snabba klättring i judograderna och se bilder på honom när han utövar sporten.

Kristiina Pekkola var en framgångsrik judoka för Lugi Judo under 1980-talet och är numera ordförande för Svenska Judoförbundet. Hon jobbar samtidigt som idrottspsykolog i Malmö.

”Det minsta vi kan göra just nu”

Nyligen fråntogs han flera hederstitlar av Internationella Judoförbundet. Kvar har han dock sitt hedersbälte.

– Det som för oss inte är okej är att han innehar åttonde dan, som är en av judos högsta bältesgrader. Tillsammans nordiska kollegor har vi intensiva samtal kring det här. Det minsta vi kan göra just nu är att ta bort den här hedersgraden, säger Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska Judoförbundet.

Kristiina Pekkola är ordförande i Svenska Judoförbundet. Foto: SVT

Vill se fler åtgärder

Vad tror du att det innebär för judosporten att man sammankopplas med en person som Putin?

– Det är definitivt inte bra för vårt varumärke. Och det som skrämmer mig mer är att man väljer att gå emot Internationella Olympiska Kommitténs rekommendationer, genom att tillåta aktiva från Ryssland och Vitryssland att tävla på våra Grand Slam, säger Kristiina Pekkola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.