Skånska lantbrukare får skjuta svanar

Uppdaterad
Publicerad

Flera markägare i Skåne vill skjuta svanar som äter upp deras grödor. Kontroversiellt eftersom svanar är fridlysta.

Det är inte bara gäss utan även svanar som ställer till med skador för lantbrukare när de äter upp nysådda grödor på fälten. För att få bort dem har en handfull markägare i Skåne fått länsstyrelsens tillstånd att skjuta svanar. En av markägarna skriver i sin ansökan att det vissa dagar har funnits upp emot 150 svanar på tre av hans fält.

– Det är inte etiskt försvarbart att jaga svan, säger Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening.

Foto: Gunilla Fritze

Han säger att markägare i första hand ska skrämma bort fåglarna från fälten med hjälp av till exempel hundar eller skott i luften.

”Bör användas i sista hand”

– Skyddsjakt på svanar ska vara en metod som man använder i sista hand. Om man serverar smörgåsbordet för de här fåglarna får man antingen räkna med att lite skador eller lägga ner lite energi på att få bort dem därifrån, säger Staffan Åkeby.

Skånes ornitologiska förening är remissinstans åt länsstyrelsen. Regler kring skyddsjakt finns i jaktförordningen och där står bland annat att länsstyrelsen kan ge tillstånd för skyddsjakt om det ”inte finns någon annan lämplig lösning” och av hänsyn till flygsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.