Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalas för grovt insiderbrott. Foto: Drago Prvulovic/TT

Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalas för insiderbrott

Uppdaterad
Publicerad

Flera skånska näringslivstoppar, däribland Percy Nilsson och Dan Olofsson, åtalas för grovt insiderbrott. Enligt stämningsansökan har Dan Olofsson tipsat Percy Nilsson om en stor fastighetsaffär i Malmö innan den blev offentlig på aktiemarknaden. Båda förnekar brott.

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”

Det sms:et skickade Dan Olofsson till Percy Nilsson den 2 maj 2018, dagen innan fastighetsaffären offentliggjordes. Efter beskedet köpte Percy Nilsson, enligt åtalet, genom ett av sina bolag aktier för 3,4 miljoner kronor i Victoria Park. Kursuppgången när fastighetsaffären blev känd dagen efter var 8,8 procent.

14 personer åtalas

Sammanlagt är det 14 personer som omfattas av åtalet. Flera av dem är näringslivstoppar i Malmö. Det är 27 åtalspunkter.

Percy Nilssons advokat Lars Kruse säger att han är förvånad över åtalet.

– Jag är så säker som man kan vara i min bransch på att han blir frikänd, säger Lars Kruse.

Gett i uppdrag

Enligt Lars Kruse hade Percy Nilsson gett en annan person i uppdrag att köpa aktier i Victoria Park strax innan Dan Olofsson skickade sms:et. Aktieaffären hann däremot inte genomföras innan sms:et kom.

Percy Nilsson ska enligt advokaten ha förstått att budet på Victoria Park skulle höjas från det tyska bolaget Vonovia.

”Konkret bevisning”

Chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten säger att han har mycket stark bevisning.

– Ett sms är en konkret bevisning och inte en indiciebevisning. Vi saknar ofta den typen av bevisning i våra mål, säger Thomas Langrot.

– Jag tycker att det är uppenbart vad det handlar om när man läser det sms:et och sedan även kommentaren med tummen upp från Percy Nilsson.

”Felaktig tolkning” av sms

Dan Olofsson skickade under torsdagen ut ett pressmeddelande där han uttrycker att chefsåklagaren missförstått hans sms till Percy Nilsson och innebörden i skrivningen ”insiderinformation således som får hanteras varsamt”.

– Åklagaren gör en omvänd och helt felaktig tolkning av detta och menar att jag föranlett Percy Nilsson att begå insiderbrott. Det jag gjort är raka motsatsen eftersom en varsam hantering av insiderinformation inte inrymmer otillåten handel, säger Dan Olofsson i pressmeddelandet och tillägger:

– För mig är det obegripligt att åklagaren väljer att gå vidare i detta ärende. Jag ser fram mot en domstolsprövning och en friande dom.

Grovt insiderbrott har sex månader till sex års fängelse i straffskalan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.