Skånska vårdcentraler anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Bristande journalföring och i allmänhet oklarhet kring varför vissa diagnoser egentligen satts. Det var vad Region Skåne hittade på fyra av de vårdcentraler som granskats.

– Självklart är det allvarligt att vi hittat det här. Om diagnoser är felaktigt satta kan det innebära ett hot mot patientsäkertheten, säger Gilbert Tribo (FP), regionråd.

Hur många patienter som kan ha fått felaktiga diagnoser är oklart. Och nu är det upp till var och en att själva att söka klarhet.

– Då ska man ta kontakt med sin vårdcentral och prata med dem som jobbar där. Man kan också begära ut sin journal och titta på vad som skrivits, säger Gilbert Tribo.

Samtliga fyra vårdcentraler är privatägda. På två av dem, Läkarhuset Roslunda i Ängelholm och Berga läkarhus i Helsingborg anses bristerna så allvarliga att de anmälts till Inspektionen får vård och omsorg (IVO). Vad som kommer att hända med deras status som uppdragstagare av Region Skåne i fortsättningen vill Gilbert Tribo inte spekulera i.

– Det blir upp till IVO att granska och se vilka åtgärder som måste göras.

Systemet med att ersättning till vårdcentraler ges efter antalet diagnoser som ställs används nu av majoriteten av Sveriges regioner och landsting. Det har kritiserats för att vara lätt att manipulera, och att diagnoser sätts bara för att generera mer pengar till verksamheten. 

– Det är klart att den risken finns. Men det är ju därför vi gör uppföljningar, och det är ju därför vi nu hittat dem, säger Gilbert Tribo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer