– Utsläppen ruckar på balansen i ekosystemet, säger Pardis Pirzadeh, vattenhandläggare på länsstyrelsen. Foto: SVT

Skånska växthus läcker – giftigt bekämpningsmedel rinner ut i åar

Uppdaterad
Publicerad

Farliga bekämpningsmedel läcker från växthus, enligt en ny studie som länsstyrelsen i Skåne gjort. Trots insatser från myndigheter och växtodlare så har läckagen inte minskat på tio år.

Under hösten och vintern 2018 togs prover i åar nedströms från växthusen. Totalt analyserades 35 prover och där fanns spår av insektsgifter i flertalet av dem.

– Det är inte bra. Insekter och insektslarver behövs i våra vattendrag. Utsläppen ruckar på balansen i ekosystemet, säger Pardis Pirzadeh, vattenhandläggare på länsstyrelsen.

Biologiska bekämpningsmedel

Redan 2008 konstaterade Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, att växthus läcker. För att komma till rätta med läckagen vidtog växtodlare och myndigheter olika åtgärder. Den nya studien från länsstyrelsen i Skåne visar att det inte har räckt. Det krävs fler åtgärder för att minska läckagen av bekämpningsmedel.

– Det finns modern teknik som gör att man får en sluten miljö där vattnet tas om hand i växthusen, säger Beatrix Alsanius, professor i trädgårdsvetenskap på SLU i Alnarp, Lomma kommun.

Många odlare går även över till biologiska bekämpningsmedel istället för att använda kemikalier.

Små åar vid stora växthus

De vattendrag som ingår i studien är Görarpsån, Görslövsån, Hasslaprsån, Skavebäck, Braån, Alnarpsån och Sege å. De är förhållandevis små bäckar och åar som ligger i närheten av stora växthus.

Det vanligaste ämnet, som hittades i samtliga 35 vattenprover, är imidakloprid, ett ämne som finns i växtskyddsmedel och som är verksamt mot insekter. EU förbjöd 2018 använding av imidakloprid utomhus. I Frankrike har de även förbjudit det för inomhusbruk.

– Kemikalieinspektionen här i Sverige skulle verkligen kunna titta på den möjligheten men det viktigaste är inte att förbjuda en eller flera produkter utan att få stopp på läckagen, säger Pardis Pirzadeh, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.