Bottentrålning har varit förbjuden i Öresund sedan 1930-talet. Foto: Emma Beskow

Skärpt övervakning mot tjuvfiskare i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvfiske fortsätter att vara ett stort problem i Öresund. I Danmark föreslås nu skärpt övervakning på fiskebåtar för att få bukt med tjuvfisket, skriver danska TV2 Lorry.

Trots att trålfiske varit förbjudet i Öresund sedan 1930-talet har det regelbundet kommit uppgifter om olagligt trålfiske i Öresund. Så sent som i mars ertappade miljöaktivistgruppen Greenpeace en dansk fiskebåt som bottentrålade.

Danmarks fiskeriminister Eva Kjer Hansen (Venstre) föreslår nu att installera spårningsutrustning på små fiskebåtar i Danmark. Spårningsutrustningen, som samlas i en svart låda, skulle göra att myndigheter kan se var fartyg befinner sig, hur de rör sig på havet samt en funktion som gör att man kan se om trål har använts.

– Jag vill stoppa det olagliga fiskandet i Öresund och därför föreslår jag att de fartyg som har tillåtelse att använda trål ska ha en ”black box” ombord. Då kan vi hålla koll på var de har varit och om de använt trålen. Det gör kontrollen mer effektiv, säger Eva Kjer Hansen till TV2 Lorry.

Ska gripa in om någon bryter mot lagen

Förslaget gäller fartyg som aktivt fiskar i Öresund och som är under tolv meter. De större båtarna har redan satellitövervakning.

Den svarta lådan sänder GPS-data så att myndigheterna kan följa med och gripa in om det är någon som bryter mot lagen.

Fiskeriministern kommer i dagarna att sätta sig med fiskeriordföranden för att diskutera förslaget vidare.

”Det är på tiden”

Johan Wagnström är fiskeridirektör vid länsstyrelsen i Skåne och han ser mycket positiv på förslaget.

– Det är på tiden. Vi har haft en lång historia med tjuvtråleri och i dag är det just små båtar som trålar i sundet. Får de övervakning med VMS-data kommer det inte längre vara riskfritt för fiskare att göra det, säger han till SVT Nyheter.

I Sverige finns i dag övervakning på större båtar, men inte de mindre.

– Jag ser inget behov av det på svensk sida. Vi har bara några få trålare kvar i Skåne. Skulle vi se behovet med ytterliga övervakning även här kan vi diskutera det. Problemet har varit främst på dansk sida, säger Johan Wagnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.