Foto: Andreas Hillergren/TT/Arkiv

Skärpt visitering av publik inför allsvenska premiären

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets allsvenska har reglerna för visitation av besökare på idrottsarrangemang blivit tuffare. De skärpta riktlinjerna innebär bland annat att besökare kan kännas mellan benen, för att förhindra att pyroteknik smugglas in.

– Polisen har under våren förtydligat hur visitation ska genomföras för att vi ska möta tillståndskraven för våra arrangemang. Det är nationella riktlinjer som gäller för alla idrottsevenemang och som tagits fram tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF), säger Peter Narbe, säkerhetsansvarig på Malmö FF.

De nya riktlinjerna har tillkommit för att förhindra att farliga objekt smugglas in på idrottsevenemang. I fotbollens fall gäller det huvudsakligen pyroteknik, som bengaler och bangers. Direktiven har utarbetats av RF tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Handbollförbundet.

Kontroll mellan benen

Visitation för fotbollssupportrar är inget nytt. Däremot kommer visiteringen att vara mer grundlig än tidigare. Bland annat ska publikvärdar nu känna med underarmen mellan benen på besökare.

Foto: Twitter

– I ett visitationsmoment går man in med armen och känner du på insidan mellan benen. Inte i skrevet, men närmare än man tidigare gjort, säger Peter Narbe.

För att det smugglats in saker där?

– Ja, för att man misstänker att det smugglas pyroteknik mellan benen.

– Vi har mött en del reaktioner på sociala medier och vi får se hur det tas emot ikväll på premiären. Vi har haft möten med supportergrupperingar och försökt sprida informationen så gott vi kan.

Kommer det ta längre tid att komma in på arenan?

– Jag tror det kommer påverka flödet, det finns en risk att det blir lite längre köer. Vi har väl tilltagen bemanning men allt beror på när människor kommer Därför vill vi uppmana folk att komma i god tid.

Se hur en visitering går till i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.